Pendula Boomzorg

Snoeien van bomen

Wij snoeien bomen meestal door middel van klimtechnieken. In andere gevallen maken wij bijvoorbeeld gebruik van een (tele)kraan of een hoogwerker.

Het snoeien van bomen gebeurt bij Pendula Boomzorg vaak met klimtechnieken. Met uiteenlopende snoeitechnieken zoals:

De begeleidingssnoei is de belangrijkste snoei die er is voor een boom. De begeleidingssnoei is uit te voeren bij jonge en pas aangeplante bomen. Bij deze techniek halen we de zogeheten probleemtakken weg. Een voorbeeld van probleemtakken zijn: slecht aangehechte takken (ook wel plakoksel genoemd) of door de kroon recht opgaande takken (ook wel zuigers en elleboogtakken genoemd). We halen deze takken weg zodat de kroon zich in de toekomst goed kan ontwikkelen.

Het doel van uitlichten is de belasting op de takken te verminderen, zodat de kans op uitbreken minder wordt en een ander doel is om de lichttoetreding in de kroon te vermeerderen. De inval van het licht zorgt ervoor dat de bladmassa in de binnenkroon gaat groeien.
De energiehuishouding en de conditie van de gehele boom wordt door het uitlichten van de boom verbeterd. Kortom een gezonde boom is het resultaat.

Met kroonreductie maken wij de boom in omvang kleiner. Per opdracht bekijken wij of kroonreductie mogelijk is. Ook geven wij u advies over de maximale reductie die door ons zal worden uitgevoerd.

De takken die worden gereduceerd, zullen worden weggehaald tot de eerste levende zijtak. Dit doen wij omdat de boom dan weer kan doorgroeien.

Kandelaberen is het sterk innemen van de kroon tot zelfs 50%. Het is een drastische maatregel. Deze snoeitechniek adviseren wij alleen bij bomen die een zeer groot stabiliteitsprobleem hebben.


LET OP: Voor het kandelaberen is het voor sommige gemeenten noodzakelijk om een omgevingsvergunning (kapvergunning) aan te vragen. Een omgevingsvergunning kunt u aanvragen bij de gemeente waar de boom zich bevindt. U kunt voor meer informatie terecht bij het Omgevingsloket. Klik hier om naar de website te gaan van het Omgevingsloket.

Onze voorkeur gaat uit naar een snoeidikte van maximaal 10 cm. Tot deze dikte kan de boom zijn wond nog goed afgrendelen en overgroeien.

Wij krijgen geregeld de vraag hoe we een boom snoeien. Klik hier om een impressie te krijgen hoe we te werk gaan.